Landschapsarchitectuur is mijn passie
Huidige werkgever:
2014 - heden : Gemeente Amsterdam - Ruimte en Duurzaamheid Landschapsarchitect
2019 - heden : Studio LANDMARK Landschapsarchitect
2019 - heden: Gastdocent Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam – Academie van Bouwkunst
Opleidingen:
Master: 2012 - 2018 : Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam – Academie van Bouwkunst Landschapsarchitectuur
Bachelor: 2007 / 2011 : Van Hall Larenstein, Velp, Tuin- en Landschapsinrichting. Specialisatie Landschapsarchitectuur.
2010 / 2011 : Minor aan de Univeristeit van Kopenhagen, Courses: Terrain and Technology in Landscape Architecture en Health Design
Voormalige werkgevers:
Junior Ontwerper, H+N+S Landschapsarchitecten
Ontwerper openbare ruimte, Gemeente Velsen
Stagiair, Dienst Ruimtelijke Ordening, Gemeente Amsterdam Team
Assistent ontwerper, Studio Landlab, Arnhem
Assistent docent, Hogeschool Van Hall Larenstein, Velp
Stagiair, Palmbout Urban Landscapes, Rotterdam
Allround hovenier, Van Ginkel Oost-Nederland BV, Bathmen
Allround hovenier, Hoveniersbedrijf Tommy’s Havers, Kopenhagen DK
Iets over mij en Studio LANDMARK
Ik ben Mark van Vilsteren opgegroeid in de regio rondom Deventer in het dorpje Bathmen tussen de landerijen op een woonboerderij. Doordat een groot deel van mijn familie agrariër is en mijn vader opgeleid in Boskoop, kwam ik al vanaf jongs af aan veel in contact met het groen, tuinen en het landschap. Het landschap heeft mij altijd gefascineerd. Hoe het landschap ontstaat, groeit, verandert en in de tijd weer kan verdwijnen.
Vanuit die fascinatie ben ik de opleiding landschapsarchitectuur gaan volgen op Larenstein. Om via deze opleiding mijn kennis uit te breiden op het gebied van landschapsarchitectuur, met als kans om veel te zien, te ontwerpen, te reizen en te ontdekken.
Als snel kwam ik erachter dat je als landschapsarchitect een maatschappelijke rol vervult. De relatie tussen kennis van het landschap, de vertaling naar een ruimtelijk ontwerp waarbij de leefomgeving, mens en maatschappij gebaat is. Dit gecombineerd met het altijd opzoek gaan naar de identiteit van een plek (die altijd in relatie staat met kunst, cultuur, historie en de mens) fascineert mij.
Vanwege deze interesses ben ik gestart met de master landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst.
In de periode op de Academie realiseerde ik mij dat het motiveerde om met de opgedane kennis van een locatie de landschappelijke problemen op te lossen. Om deze vervolgens te vertalen naar een ruimtelijk ontwerp.
Op deze manier probeer ik vanuit het vak landschapsarchitectuur een bijdrage te leveren. Hoe integraler het ontwerp wordt benaderd, des te meer meerwaarde je kan creëren voor je visie en/of ontwerp wat uiteindelijk tot uitvoering komt.
Naast deze hang richting het maatschappelijke aspect is het ook van belang dat het ontwerp goed uitvoerbaar is en op de langere termijn goed te beheren. Deze praktische kennis en ervaring heb ik opgedaan naast en tijdens mij studie bij verschillende hoveniers en momenteel in de rol van landschapsarchitect bij de Gemeente Amsterdam.
Een goed uit te voeren project hangt nauw samen met het vakmanschap van het maken van een gedegen ontwerp. Waarbij er gekeken wordt naar de verschillende structuren, onderdelen en details.
Binnen Studio LANDMARK staan de kernbegrippen identiteit, functionaliteit, beleving en vakmanschap centraal.